Tasa-arvoinen peruskoulu?

Jokainen Suomessa asuva lapsi ja nuori on oikeutettu saamaan tasa-arvoista peruskouluopetusta ja samalla jokaisella lapsella ja nuorella on myös oppivelvollisuus. Tämänhän me kaikki tiedämme.

Törmäsin vasta viime toukokuussa julkaistuun uutiseen, jossa nostettiin esille Ylen teettämä selvitys kouluopetuksen tasapuolisuudesta, kun vertailtiin Suomen kuntien koulujen resursseja kahdeksalla eri mittarilla. Emme kukaan tässä lähde kiistämään Suomen koulujärjestelmän hienoutta, mutta myönnän, että tämä julkaistu selvitys oli mielenkiintoinen. Mitä siitä sitten selvisi?

Selvityksessä vertailtiin opetukseen käytettyjä rahoja, opettajien määrää ja kelpoisuutta, ryhmäkokoja, oppituntien määrää, valinnaisten aineiden saatavuutta, oppimateriaaleihin käytettyjä rahoja sekä oppilaiden käytössä olevia tietokoneita ja tabletteja. Selvityksen tarkoituksena oli katsoa, että ”saavatko peruskouluun menevät lapset tasa-arvoiset lähtökohdat”?

Erot kuntien välillä on huomattavia. Esimerkiksi, kun katsoo pätevien opettajien osuutta Imatralla, joka on 99%, ja vertaa tilannetta Helsingin vastaavaan lukuun, joka on 87%. Jos jatkan Imatran ja Helsingin vertailua, niin jokaista oppilasta kohden käytetty oppimateriaaliraha on Imatralla 246 euroa ja Helsingissä 201 euroa. Kaiken kaikkiaan Imatra sai selvityksessä neljä tähteä viidestä ja maininnat, että kyseinen kunta ”panostaa perusopetukseen enemmän kuin muut kaupunkimaiset kunnat”. Helsinki sai kyseisessä selvityksessä kolme tähteä viidestä ja näin ollen he panostavat opetukseen saman verran kuin muutkin kaupunkimaiset kunnat.

Suomen perusopetuksen tasa-arvoisuus nousi uudestaan esille, kun opettaja Elina Tuomi kirjoitti aiheesta omassa blogissaan. Hän jopa kirjoittaa kärjistäen, että ”tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi”. Opettajilla ei ole resursseja opettaa opetussuunnitelman mukaisesti, laadukkaasti ja antamalla kaikille yhtäläiset lähtökohdat kilpailla tulevaisuuden jatkokoulutuspaikoista. Hän nostaa esille opettajan työn haasteet nykypäivänä kaunistelematta ja suorapuheisesti. Maahanmuutto on ollut uutisissa, puheenaiheena ja hyvinkin ajankohtaisena haasteena, kuten me kaikki tiedämme. Mutta kuinka moni on tullut ajatelleeksi, että mitä se on käytännössä esimerkiksi opettajan työssä, jonka tehtävänä on antaa tasa-arvoisesti hyvää opetusta kaikille hänen oppilailleen huolimatta siitä, että yhteistä kieltä ei ihan niin vain löydy?

Suomen koulutusjärjestelmä on edelleen maailmanluokassa katsottuna hieno järjestelmä, mutta se ei valitettavasti ole pystynyt vastaamaan tarpeeksi hyvin nykypäivän haasteisiin, vaan alkaa jopa toimimaan eriarvoistavana järjestelmänä.

Tuomin blogikirjoitus nostatti sen verran puhetta, että Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen pormestari Pika Pakarinen (kok) ja kansanedustaja Pilvi Torsti (sd) kävivät tapaamassa Tuomia henkilökohtaisesti. Toivottavasti aihe nostetaan kunnolla pöydälle ja me pystyisimme näkemään toimivia ratkaisuja tulevaisuudessa.

Laitan alle vielä linkit kyseisiin artikkeleihin ja blogikirjoitukseen, ja suosittelen ehdottomasti tutustumaan niihin.

Ylen selvitys:

https://yle.fi/uutiset/3-10181489

Elina Tuomin blogikirjoitus:

https://elinatuomiblog.wordpress.com/2018/04/11/suomalainen-peruskoulu-ei-ole-enaa-tasa-arvoinen-ja-kukaan-ei-halua-kuulla-sita/

Helsingin Sanomien artikkeli Tuomin kirjoituksesta:

https://www.hs.fi/elama/art-2000005858076.html

Mainokset

4 thoughts on “Tasa-arvoinen peruskoulu?

Add yours

 1. Mielenkiintoinen aihe. En ollut edes ajatellut, että peruskoulujen resursseissa on noin paljon eroja. Tuntuu hullulta ajatella, että suomessa puhutaan niin paljon tasa-arvoisesta koulutuksesta ja kuinka meillä kaikilla lapsilla on samat mahdollisuudet. Mielestäni silloin pitäisi varmistaa, että jokaisella koululla olisi käytettävissä sama määrä rahaa oppilasta kohden. Pienen koululaisen äitinä mielenkiintoni heräsi heti ja pakko päästä tutkimaan paljonko Vantaa panostaa lasten koulutukseen. Kiitos siis tästä silmien avauksesta!

  Tykkää

 2. Kiitos kommentista! Aihe on omasta mielestänikin mielenkiintoinen ja olisi hyvä, jos aihe herättäisi enemmänkin keskustelua.

  Tykkää

 3. Hieno kirjoitus ja tärkeä aihe, johon olet mielestäni löytänyt todella hyviä lähteitä. Itse olen joskus aiemmin törmännyt pohdintaan siitä, onko koulutusjärjestelmämme tasa-arvoinen, mutta tämän näkökulman kaltaiseen keskusteluun en ole aiemmin törmännyt. Se tuntuu myös omalla tavallaan kurjalta, että näin vakavaa ongelmaa ei ole tuotu niin vahvasti esille, että siitä olisi laajempaa tietoisuutta myös niillä ihmisillä, jotka eivät koulumaailman todellista arkea näe. Toivottavasti tulevaisuudessa tähän saataisiin muutosta ja resurssit jakautuisivat niin, että todellinen tasa-arvo toteutuisi niin lasten lähtökohdissa kuin myös opettajien työssä.

  Tykkää

  1. Juurikin näin!
   Toivottavasti tähän kiinnitetään tarpeensi huomiota ja tulevaisuudessa voimme todella puhua tasa-arvoisesta peruskoulusta.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

Create your website at WordPress.com
Aloitus
%d bloggers like this: